Raakasuklaata - huvin vuoksi ja terveydenkin kannalta

01.03.2023

Tunnustaudun kovaksi suklaafaniksi. Tykkään ajatuksesta, että voin tehdä suklaata toteuttaen omia ideoitani ja makeuttaa sitä mieleni mukaan, valkoista sokeria terveellisemmillä tavoilla. Mielestäni on mahtavaa, että herkun pääraaka-aineella, raakakaakaolla on niin paljon hyvää tekeviä ominaisuuksia. Muutamia niistä mainitakseni:

🔥 paljon antioksidantteja (ORAC-arvo 98000/ 100 g!)

🔥 paljon magnesiumia

🔥 160 mg kalsiumia/ 100 g

🔥 hyvä serotoniinin ja tryptofaanin lähde, ja siten voi antaa kivan buustin mielialalle

🔥 paljon teobromiinia, joka laajentaa verisuonia ja voi auttaa laskemaan korkeaa verenpainetta. Sillä on mahdollisesti anti-inflammatoorinen vaikutus, on kofeiinia miedompi stimulantti ja diureettinen, joten se voi vähentää turvotusta.

Raakakaakaon kanssa on kuitenkin hyvä pysytellä kohtuudessa. Se voi aiheuttaa unettomuutta etenkin jos nautit sitä liian lähellä nukkumaanmenoaikaa. Kofeiini- ja stimulanttiherkälle ja/ tai kovin stressaantuneelle teobromiini saattaa tuntua liian voimakkaalta ja olo voi tuntua levottomalta tai jopa ahdistavalta.


Ja tässä vielä suht helppo resepti:

Raakasuklaa taatelisydämellä ja pekaanipähkinällä (n. 180 g suklaata)

- 50 g kaakaovoita

- 25 g erytritolia hiilarittomaan makeutukseen (voit korvata stevialla tai kookossokerikin käy, jos mukana saa olla hieman sokeria)

- 45 g raakakaakaojauhetta

- 12 g carob-jauhetta (tai lucuma-jauhetta)

- 3 g vaniljauutetta (tai ripaus aitoa vaniljajauhetta)

- 2 isoa pehmeää taatelia (luomu)

- kookoshiutaleita

- 10 pekaanipähkinää

- ripaus hyvää suolaa.


Sulata kaakaovoi kuumavesihauteessa kattilan yllä tai sisällä. Varmista, ettei voin joukkoon päädy yhtään vettä. Sekoita mukaan makeutus, suola ja jauheet. Kaada massa silikonimuottiin ja koristele: upota taatelia suklaan sisään ja ripottele pinnalla kookoshiutaleet, päälle pähkinä.

Laita muotti pakkaseen puoleksi tunniksi ja siirrä sen jälkeen jääkaappiin vielä ainakin toiseksi puoleksi tunniksi. Suklaa on valmis kun se on kiinteä myös sisältä. Säilytä jääkaapissa.