Hyppää sisältöön

Terveelliset rasvat osa 2. Rasvojen tehtävät ja mitä haittaa liian vähärasvainen ruokavaliosta on?

Rasva on energiatiheä ravintoaine, grammaa kohti siinä on energiaa hieman yli kaksinkertainen määrä verrattuna hiilihydraattiin ja proteiiniin. Tästä johtuen on hyvä pysyä jokseenkin kartalla millainen määrä on sopiva juuri sinun tarpeisiisi, vaikka et seuraisi kaloreita tarkan suunnitelman mukaan.

Rasvan pelko on kuitenkin turhaa ja sillä on paljon korvaamattoman tärkeitä tehtäviä elimistössämme. Tässä artikkelissa kerron niistä tarkemmin ja mitä liian vähärasvainen ruokavalio voi aiheuttaa.

Rasvoja tarvitaan:

Neljä rasvoihin liittyvää väittämää

Väite 1. Välimeren ruokavaliossa keskeisessä roolissa oleva oliiviöljy on sydän- ja verisuoniterveyttä edistävä rasva.

✅ Oikein.

Kertatyydyttymättömät rasvat, joihin oliiviöljy kuuluu, ovat tunnetusti sydänterveyttä edistäviä rasvoja. Tutkimusten mukaan ne alentavat LDL-kolesterolia ja triglyseridejä sekä nostavat HDL-kolesterolia. Ne myös vähentävät hapettunutta LDL-kolesterolia, vähentävät tulehdusta ja alentavat verenpainetta.

Väite 2. Punainen liha on haitallista terveydelle sen sisältämän kovan rasvan vuoksi.

❌ Väärin. 

On olemassa erilaisia punaisen lihan lähteitä ja siten myös laatueroja löytyy paljon. Prosessoitu punainen liha ei kuulu terveellisimpien joukkoon. Rasvatutkimuksissa on paljon ongelmia, mm. se, ettei niissä erotella millaisia punaisen lihan lähteitä on käytetty ja millaiset on tutkittavan elämäntavat. Prosessoimaton liha on jalosteisiin ja pikaruokiin verrattuna aivan eri asia. Jos otetaan vertailuun vielä ruoholla ruokitun karjan liha, sillä on aivan ainutlaatuisia terveysvaikutuksia, mm:

Väite 3. Ruokavaliossa kannattaa painottaa siemeniä, margariinia ja rypsiöljyä, koska ne sisältävät eniten pehmeitä rasvoja. 

❌ Väärin. 

Omega-6-rasvahappoja on helppo saada ruokavaliosta suuriakin määriä, jos käytät viljoja, siemeniä, pähkinöitä, auringonkukka- tai rypsiöljyä ja/ tai siipikarjaa. Liian suuret määrät näitä rasvoja voi johtaa mm. tulehduksen lisääntymiseen elimistössä, E-vitamiinitason laskuun, suoliston dysbioosiin, maksan sairauksiin, autoimmuunisairauksiin, painonnousuun ja ennenaikaiseen ikääntymiseen. Erilaisten rasvojen saanti tulisi siis olla tasapainossa.

Väite 4. Painonpudotuksessa mahdollisimman vähärasvainen ruokavalio on avain parhaaseen rasvanpolttoon.

❌ Väärin. 

Jotta kehon rasva voisi vähentyä, on oltava energiavajeessa. Jos energiavaje aiheutetaan tiputtamalla rasvan määrä liian alas, syntyy monenlaisia ongelmia, joista voit lukea lisää alta. Käytännössä ongelmat voivat ilmetä esimerkiksi hormonituotannon heikentymisenä ja jatkuvana nälän tunteena. Näistä molemmat ovat kohtalokkaita kun tavoitteena on muokata kehonkoostumusta.

Vähärasvainen ruokavalio

Liian vähärasvainen ruokavalio on meille haitallinen ja aiheuttaa esimerkiksi vitamiinipuutoksia ja sitä kautta vaikuttaa immuniteettiin, kalsiumaineenvaihduntaan, tulehduksen lisääntymiseen ja jopa mielenterveyteen. Selvästi liian vähän rasvaa sisältää ruokavalio, jossa alle 20 % energiasta tulee rasvasta.

Liian vähärasvaisen ruokavalion ongelmat:

Lähteet:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2846864/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12442909/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10496912/

https://www.drberg.com/blog/dangers-of-an-ultra-low-fat-diet

https://www.medicalnewstoday.com/articles/324858#sources

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6213611/ https://www.ahajournals.org/doi/10.1161/JAHA.117.006653https://chriskresser.com/healthy-fats-what-you-need-to-know/